Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın Katılımıyla Bezmialem Vakıf Üniversitesi Bakan’dan ‘Tam Bağımsız Türkiye’ Vurgusu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın Katılımıyla Bezmialem Vakıf Üniversitesi

2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti

 

Bezmialem Vakıf Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni yoğun katılımla gerçekleşti. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çok sayıda üst düzey yönetici ve akademisyen katılım gösterdi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleşti. Törende, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Osman Develioğlu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. M. H. Nail Anlar, İSTKA Genel Sekreteri Ziya Taşkent ve Roma Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Umberto Pernice, çok sayıda akademisyen ve öğrenci yer aldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, üniversitenin tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti. Roma Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Umberto Pernice, “Environmental Sustainability and Innovation” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

“Sağlık Alanına 759 Milyar TL’den Fazla Yatırım Yaptık”

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin köklü ve kadim bir müessesenin temelleri üzerinde yükseldiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Üniversitenin nice uzun yıllar ülkemiz akademisine ve sağlık camiasına katkılar sunmasını diliyorum” dedi. "Türkiye yüzyılının kapısını aralarken ülkemizi küresel bir üretim üssü haline getirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullanan Bakan Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderlik ettiği hükümetler döneminde son 22 yılda sağlık sektöründe 3 bin 363 yatırıma teşvik belgesi düzenleyerek 759 milyar liradan fazla yatırımı harekete geçirdik ve yaklaşık 212 bin nitelikli istihdamın önünü açtık" ifadelerini kullandı.

Bakan’dan ‘Tam Bağımsız Türkiye’ Vurgusu

Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına yerleştirme amacıyla ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonunun ortaya koyulduğunu hatırlatan Bakan Kacır, "Kritik teknolojilerde ‘Tam Bağımsız Türkiye’ anlayışıyla sürdürdüğümüz bu yolculukta, Türkiye Yüzyılını milli seferberlik ruhu ile hep birlikte inşa ediyoruz" diye konuştu.

“Sağlık Teknolojilerinde de Hikayeler Yazacağız”

Sağlık teknolojilerinde gerçekleştirilecek girişimleri de destekleyeceklerini söyleyen Kacır, "Ülkemiz teknoloji ekosistemi bugüne kadar milyar dolar değerlemeyi aşan 7 teknoloji girişimi, bizim ifademizle Turcorn çıkardı ancak henüz sağlık teknolojilerinde Turcorn çıkaramadık. Bugün dünyada 120’den fazla sağlık teknolojisi girişimi bu düzeye erişmiş durumda. İnanıyoruz ki sağlık alanında nitelikli insan kaynağımız ve kurduğumuz güçlü teknoloji ekosistemiyle önümüzdeki dönemde küresel ölçekte başarı hikayeleri oluşturacağız. Türkiye’yi yalnızca Türkiye’den değil tüm dünyadan sağlık girişimleri için çekim merkezi konumuna taşıma yolunda atılacak her adımın destekçisi olacağız" açıklamalarında bulundu.

Bakan Kacır’dan Bezmialem’in Başarılarına Övgü

“Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile gençlerimize hayallerinin peşinden koşma imkânı sunuyoruz” diye konuşan Bakan Kacır, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin TEKNOFEST’teki başarılarına şöyle dikkat çekti: “TEKNOFEST Akdeniz bünyesinde gerçekleşen 9. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi bir altın, bir gümüş ve iki bronz olmak üzere dört madalya almaya hak kazandı. Üniversitenin öğrencileri hem TÜBİTAK hem de TEKNOFEST’te önemli başarılara imza attı. Temennim bu başarıların önümüzdeki yıllarda daha da üst seviyelere çıkmasıdır.  Üniversitemiz öğrencilerinin, araştırmacılarının daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum.”

“Sağlık Alanında Kaliteli Eğitim Önemli”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mütevelli Heyet Başkanı Av. Osman Develioğlu, sağlık eğitiminden donanımlı bir şekilde mezun olunması gerektiğini söyleyerek “Bu öğrencilerimizin hem ailelerine hem de ülkelerine olan borçlarıdır. Yaptığımız işlerde ısrarcı olmamız, bana bu yeter demememiz gerekir. Dünyada gelişmiş ülkelere baktığımızda ısrarcı ve inatçı bir şekilde çalışmış olduklarını görürsünüz” dedi.

Ortadoğu’da yaşanan insanlık dışı savaşa dikkat çeken Başkan Develioğlu, “Akademik açılış vesilesi ile İsrail’in Filistinlilere yönelik zulüm ve insanlık dışı saldırılarıyla bugün Ortadoğu’yu savaşın eşiğine getirmesini kınıyoruz. İsrail’in sivillere yaptığı zulümlerin ve savaşı bölgeye yayma çabasının bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz” dedi.

“Yenilikçi Çözümler Geliştirmekte ve Bilimsel Çalışmalar Üretmekte Kararlıyız”

Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, açılış konuşmasında sağlık alanındaki araştırmaların ve gelişmelerin bireyin yanı sıra toplumların sağlığını da şekillendiren en kritik unsurların başında geldiğini söyledi. “Bezmialem Vakıf Üniversitesi olarak, kuruluşundan bu yana bilimsel araştırmalara odaklı ve hastanelerimizle uygulamalı bir sağlık eğitimi vizyonunu benimsiyoruz” ifadelerini kullanan Rektör Kazancıoğlu “Amacımız, teorik bilginin yanı sıra tüm Bezmialemlileri araştırma süreçlerine dahil ederek onların bilimsel düşünce yetilerini güçlendirmektir. Herkesin laboratuvarlarda, kliniklerde ve saha çalışmalarında kendilerini geliştirmelerini sağlamayı, bilimsel metodolojiye hâkim olmalarını hedeflemekteyiz. Üniversitemizin bilimsel altyapısı ve araştırma ekosistemi sayesinde disiplinler arası projeleri destekleyerek yenilikçi çözümler geliştirmekte ve bilimsel çalışmalar üretmekte kararlıyız” dedi.

Rektör Kazancıoğlu, “Bizler yeni akademik yıla huzur içinde başlarken komşu coğrafyalarda bunun mümkün olmadığını görmek bizleri üzüyor” ifadelerini kullanarak şunları söyledi: “Bir yılı aşan, dünyanın gözü önünde İsrail’in Filistinlilere yönelik zulüm ve insanlık dışı saldırılarının bugün Ortadoğu’yu savaşın eşiğine getirdiğini görüyoruz. İsrail’in yaptığı soykırımların ve savaşı genişletme çabasının bir an önce son bulmasını istiyoruz.”

İlk Dersi Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Verdi

Konuşmaların ardından açılış dersi, Roma Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Umberto Pernici tarafından “Environmental Sustainability and Innovation” başlıklı sunumuyla verildi.

Bakan Kacır Bilimsel Projeler Hakkında Bilgi Aldı

Akademik açılışın ardından sağlık ve yaşam bilimleri projelerinin sergilendiği “Sağlık ve Yaşam Bilimleri Startup Zirvesi - Proje Pazarı” festivali düzenlendi. Bilim insanları tarafından proje sunumlarının paylaşıldığı alanı ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bilim insanlarından bilimsel projeler hakkında bilgi aldı. Bakan Kacır, bilim insanlarına bilime verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ederken, başarılarının devamını diledi. Festivalde düzenlenen B2B Mentorluk ve Networking oturumları sayesinde katılımcılar yatırımcılarla tanışarak değerli iş bağlantıları kurma imkanı buldu. Poster sunumlarının büyük ilgi gördüğü festivalde, finale kalan katılımcılar projeleriyle ödüllerini aldı.

Tören, hediye takdimi ve toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.