300 BİN ATA TOHUMU FİDESİ, KDZ. EREĞLİ HALKIYLA BULUŞTU BAŞKAN HALİL POSBIYIK: ATA TOHUMU PROJESİ, MİLLİ BİR GÖREVİMİZ
300 BİN ATA TOHUMU FİDESİ, KDZ. EREĞLİ HALKIYLA BULUŞTU BAŞKAN HALİL POSBIYIK: ATA TOHUMU PROJESİ, MİLLİ BİR GÖREVİMİZ
Kdz. Ereğli Belediyesi, seralarında ürettiği 300 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalık fidesini ücretsiz halka dağıttı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Sizden tek ricamız, bu fidelerden aldığınız ürünlerin sonrasında tohumlarını çoğaltın ve lütfen komşularınıza, dostlarınıza verin, çevrenizle paylaşın. Bu bizim milli görevimiz” dedi.
300 BİN ATA TOHUMU FİDESİ, KDZ. EREĞLİ HALKIYLA BULUŞTU
BAŞKAN HALİL POSBIYIK: ATA TOHUMU PROJESİ, MİLLİ BİR GÖREVİMİZ
Kdz. Ereğli Belediyesi, seralarında ürettiği 300 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalık fidesini ücretsiz halka dağıttı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Sizden tek ricamız, bu fidelerden aldığınız ürünlerin sonrasında tohumlarını çoğaltın ve lütfen komşularınıza, dostlarınıza verin, çevrenizle paylaşın. Bu bizim milli görevimiz” dedi.
Kdz. Ereğli Belediyesi, sağlıklı tarımı desteklemek için 2020 yılında başladığı Ata Tohumu Üretimi Projesi’ni her geçen yıl geliştirerek sürdürüyor. Belediye, bu yıl da seralarında ürettiği 300 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalık fidesini halka ücretsiz dağıttı.
Sahil ofis yolundaki dağıtım programına Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve ilgili daire müdürleri katıldı. Binlerce vatandaş, ata tohumlarından almak için uzun kuyruk oluşturdu. Başkan Halil Posbıyık, önümüzdeki yıl daha fazla ata tohumu dağıtacaklarını belirterek, şunları söyledi:
“Muhteşem bir kalabalık var. Ata tohumuna bu kadar ilgi gösteren halkımıza şükranlarımı sunuyorum. Vatandaşlarımız büyüklerinden gelen atalarından gelen tohumları kullanmak için bir beklentileri var. Belediye olarak biz kendi çapımızda bir şeyler yapıyoruz. Ata tohumu demek genetiğiyle oynanamamış tohum demek.
-ATA TOHUMUNDA, BELEDİYE OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ-
Ben çocukluğumda hatırlıyorum; domatesler, hıyarlar mis gibi kokardı bambaşkaydı ama genetiğini bozdular. Ata tohumlarını unuttuk. Belediye olarak bu işe el attık. Çünkü; tarım ülkemiz için Ereğli için çok önemli bir olay. Elimizde büyük imkanlar var, tarlalarımız var ama bunları yeteri kadar ekmiyoruz. Ektiğimiz zaman da genetiğiyle oynanamamış kimyasal maddeler bulaşmamış fidelerle yapmamız lazım.
-DELİHAKKI’DA 6 BÜYÜK SERAMIZ VAR-
Bunun için belediyemizin Delihakkı mevkiinde 6 tane büyük sera kurduk. 2020 yılından itibaren Ziraat mühendisi arkadaşlarım bu işlerde fedakarca çalışıyorlar. Türkiye’nin dört bir tarafından davetler alıyoruz, oralara gidiyoruz, tohum alışverişi yapıyoruz. Seralarda yetiştirdiğimiz ata tohumları 15 günde 20 günde yetişmiyor; hem kendi köylerimizden Velidağı’na varıncaya kadar bir çok köylerden tohum topladık aynı zamanda Seferihisar’da, İzmir’den, Bursa’dan İzmir Büyükşehir Belediyesi bize çok büyük yardımlar yaptı. Oralardan da tohumlar topluyoruz. Bunları ekiyoruz. Ata tohumu olmayanları bertaraf ediyoruz yenilerini yetiştirmeye başlıyoruz ve 2020 yılından itibaren ağır ağır neticeye varmaya başladık. Şimdi mis gibi kokuları olan dedelerimizden, büyüklerimizden, ecelerimizden kalma tohumlara ulaştık. Şimdi 7. serayı orada kuruyoruz.
-BU MİLLİ GÖREVİMİZ-
Topraklarımız geniş, herkes bunları ekebilir. Sizlerden ricam bizim dağıttığımız fideleri yetiştirin ama tohumlama zamanı bunların tohumlarını alıp komşularınıza, köylerinize akrabalarınıza dağıtın. Bizim ülkemize ait tohumu elimizden geldiği kadar yaymak, dağıtmak bizim milli gövemiz.
-ÜRETELERİM! TOHUMLARINI DAĞITALIM-
Bu toprakları seven bayrağın, kuranı, ezanı seven herkesin bu tohumlarını elinden geldiği kadar yayması lazım. Biz belediye olarak her türlü masrafı yapıyoruz hiç çekinmiyoruz. Ziraat mühendisi aldık bütün gücümüzle bu tohumları yaymaya çalışıyoruz. Bahçesi, toprağı olmayan hobi olarak saksılarda balkonlarında yetiştirip bu tohumları çoğaltabilir.
14 farklı fidemiz var. Domates, biber, hıyar, kabak, fasulye, patlıcan, kavun, karpuz, bamya, lahana, pırasa, mısır, feslehen ve reyhan tohumları yetiştiriyoruz. Daha da üretmeye devam ediyoruz. Şehirlerarası tohum alışverişi yapmaya devam ediyoruz. Bir gelenek haline geldi, Türkiye’nin her tarafını dolaşıyoruz. Böyle bir çalışmanın içerisinde sabahın saat 10.00’unda bu kadar kalabalık buraya gelmesi sizlerin de ata tohumuna ne kadar önem verdiğinizi gösteriyor, bu beni çok mutlu etti. Bu mili bir davadır, hepinizden Allah razı olsun.”
Başkan Posbıyık, konuşmaların ardından dağıtım programını şehit aileleriyle başlattı. Ardından sıraya giren vatandaşlara 4 çeşit ürünün ata tohumları dağıtıldı. Vatandaşlar, Başkan Posbıyık’a teşekkür ederek alandan mutlu ayrıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.