SANKO HASTANESİNDEN DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ AÇIKLAMASI
Sağlık
(İHA) - İhlas Haber Ajansı |
14.10.2020 - 19:41, Güncelleme:
22.09.2023 - 06:07 4620+ kez okundu.
SANKO HASTANESİNDEN DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ AÇIKLAMASI
SANKO HASTANESİNDEN DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ AÇIKLAMASI
- KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZM. OPR. DR. KANDEMİR: DESTEK VE DOĞRU TEDAVİ İLE MENOPOZA GİREN KADINLARIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK VE SÜRECİ RAHAT GEÇİRMELERİNİ SAĞLAMAK MÜMKÜNDÜR
SANKO Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sevgi Kandemir, destek ve doğru tedavi ile menopoza giren kadınların yaşam kalitesini artırmanın ve bu süreci daha rahat geçirmelerini sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.
Dünya Menopoz Günü nedeniyle açıklama yapan Opr. Dr. Kandemir, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Menopoz Topluluğunun, kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim'i Dünya Menopoz Günü olarak kabul ettiğini kaydetti.
Opr. Dr. Kandemir, kalıcı olarak adetten kesilme olan menopozun tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın önemli bir dönemi olduğunu ifade etti.
Menopoz döneminin, kadınların hayatındaki önemli dönemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Kandemir, Kelime anlamı olarak kadının adetten kesilmesidir. Ortalama bir yıl adet görmeyen kadın menopoz döneminde kabul edilmektedir dedi.
Menopoz bir hastalık değil
Menopozun kesin olarak söylenebilmesi için bir kadının 12 ay boyunca hiç adet görmemiş olması gerektiğine vurgu yapan Opr. Dr. Kandemir, Batı toplumlarında 44 55 yaş arasında olan bu dönemin ortalaması 51 yaştır. Bu süreç 40 yaşından önce olursa erken menopoz, 55 yaşından sonra olursa geç menopoz olarak adlandırılır. Bu dönem kadınlar için oldukça sıkıntılı bir süreç olup kişiden kişiye farklılık gösterir şeklinde konuştu.
Menopozun bir hastalık değil, sağlık sorunu olduğuna işaret eden Opr. Dr. Kandemir, Menopoz döneminde yumurtlama süreci ve hormon üretimi durmaktadır. Östrojen eksikliği belirti ve bulguları doğal yaşlanma ile ortaya çıkan sorunlarla birleşir. Sıcak basması, terleme, çarpıntı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu olur ifadelerini kullandı.
Menopoza geçiş döneminde görülen adet düzensizliklerinin gebeliğin olmayacağı anlamına gelmeyeceğinin altını çizen Opr. Dr. Kandemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
Menopoza giren kadınların yaşam kalitesini artırmak ve bu süreci daha rahat geçirmelerini sağlamak, destek ve doğru tedavi ile mümkündür. Menopoz döneminde ana tedavi şekli hormon replasman tedavisi yani östrojen hormonu eksikliğini gidermektir. Bununla birlikte tedavinin bazı yan etkileri olduğundan dolayı günümüzde semptoma yönelik tedavi daha fazla önerilmektedir. Türkiyede kadınların ömrü ortalama 73,1 yıldır. Menopoz yaşı göz önüne alındığında kadınların yaşamının yaklaşık üçte birini menopoz sonrası dönem içerisinde geçirdiği söylenebilir.
Menopozda dengeli beslenme ve egzersiz
Doğru beslenmenin sağlığın korunması ve kaliteli yaşam sürdürebilmek için hayatımızın her döneminde son derece önemli olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Kandemir, şöyle devam etti.
SANKO HASTANESİNDEN DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ AÇIKLAMASI - KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZM. OPR. DR. KANDEMİR: DESTEK VE DOĞRU TEDAVİ İLE MENOPOZA GİREN KADINLARIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK VE SÜRECİ RAHAT GEÇİRMELERİNİ SAĞLAMAK MÜMKÜNDÜR SANKO Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sevgi Kandemir, destek ve doğru tedavi ile menopoza giren kadınların yaşam kalitesini artırmanın ve bu süreci daha rahat geçirmelerini sağlamanın mümkün olduğunu söyledi. Dünya Menopoz Günü nedeniyle açıklama yapan Opr. Dr. Kandemir, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Menopoz Topluluğunun, kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim'i Dünya Menopoz Günü olarak kabul ettiğini kaydetti. Opr. Dr. Kandemir, kalıcı olarak adetten kesilme olan menopozun tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın önemli bir dönemi olduğunu ifade etti. Menopoz döneminin, kadınların hayatındaki önemli dönemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Kandemir, Kelime anlamı olarak kadının adetten kesilmesidir. Ortalama bir yıl adet görmeyen kadın menopoz döneminde kabul edilmektedir dedi. Menopoz bir hastalık değil Menopozun kesin olarak söylenebilmesi için bir kadının 12 ay boyunca hiç adet görmemiş olması gerektiğine vurgu yapan Opr. Dr. Kandemir, Batı toplumlarında 44 55 yaş arasında olan bu dönemin ortalaması 51 yaştır. Bu süreç 40 yaşından önce olursa erken menopoz, 55 yaşından sonra olursa geç menopoz olarak adlandırılır. Bu dönem kadınlar için oldukça sıkıntılı bir süreç olup kişiden kişiye farklılık gösterir şeklinde konuştu. Menopozun bir hastalık değil, sağlık sorunu olduğuna işaret eden Opr. Dr. Kandemir, Menopoz döneminde yumurtlama süreci ve hormon üretimi durmaktadır. Östrojen eksikliği belirti ve bulguları doğal yaşlanma ile ortaya çıkan sorunlarla birleşir. Sıcak basması, terleme, çarpıntı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu olur ifadelerini kullandı. Menopoza geçiş döneminde görülen adet düzensizliklerinin gebeliğin olmayacağı anlamına gelmeyeceğinin altını çizen Opr. Dr. Kandemir, sözlerini şöyle sürdürdü: Menopoza giren kadınların yaşam kalitesini artırmak ve bu süreci daha rahat geçirmelerini sağlamak, destek ve doğru tedavi ile mümkündür. Menopoz döneminde ana tedavi şekli hormon replasman tedavisi yani östrojen hormonu eksikliğini gidermektir. Bununla birlikte tedavinin bazı yan etkileri olduğundan dolayı günümüzde semptoma yönelik tedavi daha fazla önerilmektedir. Türkiyede kadınların ömrü ortalama 73,1 yıldır. Menopoz yaşı göz önüne alındığında kadınların yaşamının yaklaşık üçte birini menopoz sonrası dönem içerisinde geçirdiği söylenebilir. Menopozda dengeli beslenme ve egzersiz Doğru beslenmenin sağlığın korunması ve kaliteli yaşam sürdürebilmek için hayatımızın her döneminde son derece önemli olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Kandemir, şöyle devam etti.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.